Ζωή Φίκα

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ, ΜΥΡΜΗΚΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ, ΜΥΡΜΗΚΙΩΝ

Διαθέτουμε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Τι είναι οι μυρμηκιες  και τι είναι αυτό που τις προκαλεί;

Οι μυρμηκίες, ή όπως λέγονται κοινώς μυρμηγκιές αποτελούν καλοήθη εξογκώματα ή επίπεδα ερυθρά εξανθήματα του δέρματος. Πρόκειται για τις πιο «αθώες» κλινικές εκδηλώσεις του γνωστού ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) HPV, ο οποίος ενοχοποιείται για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι είναι διαφορετικά τα στελέχη του ιού που προκαλούν τις μυρμηγκιές και διαφορετικά τα καρκινογόνα στελέχη ή αυτά που προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα. Μάλιστα συγκεκριμένα στελέχη του ιού προκαλούν συνηθέστερα μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μάλιστα διαφορετικές μορφολογικά τόσο που η κλινική τους εικόνα να προδίδει τον υποκείμενο ιό που τις προκάλεσε!

Κατηγορίες μυρμηγκιών

Σε γενικές γραμμές και σε συμφωνία με τις οδηγίες του Βρετανικού Συνδέσμου Δερματολόγων (British Association of Dermatologists), οι μυρμηγκιές που προκαλούνται από τον HPV θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι διαιρούνται μορφολογικά σε 3 κύριες κατηγορίες: την κοινή μυρμηγκιά (Verruca vulgaris), την πελματιαία μυρμηγκιά (Verruca plantaris) και την ομαλή μυρμηγκιά (Verruca plana).

Οι κοινές μυρμηγκιές, μικρά, στο χρώμα του δέρματος, στρογγυλεμένα εξογκώματα (ιατρικώς καλούνται βλατίδες) με τραχεία υπερκερατωσική επιφάνεια, απαντώνται κυρίως στην περιοχή των χεριών και ιδιαιτέρως των δακτύλων τους αλλά μπορούν να εμφανιστούν και στους αγκώνες, τα γόνατα ή το πρόσωπο.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εντοπίζονται στα πέλματα των ποδιών και συχνά είναι ενδοφυτικές, τείνουν να αναπτύσσονται δηλαδή προς το εσωτερικό του δέρματος. Εξωτερικά, μοιάζουν σαν ένα κεράτινο πώμα στο δέρμα με ένα ελαφρώς ανυψωμένο υπερκερατωσικό χείλος να το περιβάλλει και μπορεί να είναι επίπονες. Συχνά επίσης διακρίνονται πολλαπλά μαύρα στίγματα διάσπαρτα στην περιοχή της μυρμηγκιάς τα οποία οφείλονται σε αγγεία που έχουν υποστεί θρόμβωση και είναι ένα χρήσιμο σημάδι κατά την κλινική διάγνωση.

Οι ομαλές μυρμηγκιές ανευρίσκονται σε πρόσωπο, κνήμες και χέρια. Πρόκειται για επίπεδα εξογκώματα (βλατίδες) με λεία επιφάνεια, κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος.

Πέραν από αυτές τις κύριες κατηγορίες, πολλοί κατατάσσουν τις μυρμηγκιές σε αρκετές άλλες κατηγορίες ανάλογα με το πώς μοιάζουν, κάνοντας λόγο για νηματοειδείς ή μυρμηγκιές σε σχήμα μωσαϊκού.

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της μικροεπέμβασης προστατεύεται από την ακτίνα του laser με ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Get an Appointment!

Κλείστε το επόμενο ραντεβού σας οnline!

Ωράριο λειτουργίας

Bρείτε μέσα από μία ευρεία γκάμα θεραπειών αντιγήρανσης, επανόρθωσης και ανάπλασης του δέρματος, την κατάλληλη για το πρόβλημα που σας απασχολεί!

  • Καθημερινές : 9:00 – 22:00
  • Σάββατα : 9:00 – 21:00
  • Κυριακές : Κατόπιν ραντεβού

    Στοιχεία Επικοινωνίας